COVID-19: Συμβουλές

← COVID-19: Συμβουλές

Πρόσβαση σε άλλα φάρμακα

Πολλές/οί από μας εξαρτώνται από φαρμακευτικές αγωγές για να παραμείνουμε σε φόρμα, υγιείς, ή/και ζωντανές /οί. Κατά αυτή την περίοδο η αβεβαιότητα για το πώς θα προμηθευτούμε φάρμακα μπορεί να προκαλέσει άγχος και επιπρόσθετο στρες. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα φαρμακεία θα μείνουν ανοικτά καθώς εμπίπτουν στις στοιχειώδεις υπηρεσίες. Δεν υπάρχουν αναφορές ή καταγγελίες ελλείψεων για στοιχειώδη φάρμακα, εφόσον οι κυβερνήσεις και οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν σχέδια για έκτακτη κάλυψη αναγκών. 

Κάποιες υπηρεσίες για παραγγελία και παράδοση φαρμάκων θα παρέχονται διαδικτυακά. Αυτό σημαίνει πως τα φάρμακα παραδίδονται στην πόρτα σου αντί να χρειαστεί εσύ να πας στην κλινική ή το φαρμακείο. Ειδικά  αν έχεις επαναλαμβανόμενη συνταγή, αυτό μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερα καλή επιλογή.

Αν ζεις με HIV, η μονάδα  σου μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σου κλείνει τα ραντεβού. Μπορεί να σου προσφέρουν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή μέσω ίντερνετ και να υπάρξουν αλλαγές στο πως σου δίνουν την φαρμακευτικη αγωγή (π.χ. ταχυδρομικώς ή από ένα σημείο παραλαβής [pick-up]).

Αν λαμβάνεις PrEP μέσω υπηρεσίας υγείας ή κλινικής έρευνας  (π.χ. IMPACT), μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αν για την φαρμακευτική σου αγωγή χρειάζεσαι εξοπλισμό όπως σύριγγες, βελόνες και κάδους για αιχμηρά αντικείμενα, βεβαιώσου πως έχεις αρκετή ποσότητα από αυτά μαζί με τα φάρμακά σου. Η υπηρεσία υγείας όπου συνταγογραφήθηκαν ή το φαρμακείο της γειτονιάς σου μπορεί να σε προμηθεύσει με ικανοποιητική ποσότητα ή να σε συμβουλεύσει σχετικά με την πρόσβασή σου  σε αυτά που χρειάζεσαι.

Μην περιμένεις να φτάσουν  να τελειώσουν τα φάρμακα ή ο εξοπλισμός που έχεις για να ζητήσεις επανάληψη της συνταγής. Οι υπηρεσίες υγείας που έχουν πολλή δουλειά μπορεί να χρειαστούν  περισσότερο χρόνο για να σου τα συνταγογραφήσουν. 

Καθώς ο ιός που προκαλεί COVID-19 επιτίθεται στο αναπνευστικό σύστημα, οι οργανώσεις  για ασθενείς με άσθμα υπενθυμίζουν στα άτομα αυτά να σιγουρευτούν πως έχουν προμηθευτεί συσκευές εισπνοής (inhalers) ή φάρμακα που δεν έχουν λήξει.