COVID-19: Συμβουλές

← COVID-19: Συμβουλές

Για να διακόψεις και να ξεκινήσεις την PrEP (Προφύλαξη πριν την Έκθεση)

Οι παρούσες οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου μας ζητούν να μείνουμε σε απόσταση από άλλα άτομα όσο γίνεται. Αυτό σημαίνει πως δεν ενθαρρύνονται οι συναντήσεις για ευκαιριακό σεξ.

Κάποιες και κάποιοι από εμάς που λαμβάνουμε PrEP σκεφτόμαστε να τη διακόψουμε για την ώρα, εφόσον δεν σκοπεύουμε να κάνουμε σεξ. Αν σκέφτεσαι να διακόψεις την PrEP για λίγο, διάβασε τις ακόλουθες συμβουλές. Και μετά διάβασε εκείνες για να ξαναρχίσεις, ώστε να είσαι έτοιμη/ος!

Διακόπτοντας την PrEP

Αν είσαι cis  άντρας, συνέχισε να παίρνεις την PrEP για ακόμη δύο μέρες χωρίς σεξ (π.χ. αν η τελευταία φορά που έκανες  σεξ ήταν το Σάββατο, πάρε την PrEP την Κυριακή και την Δευτέρα). Μετά, θεωρείται ασφαλής η διακοπή.

Για όλα τα άλλα άτομα: συνέχισε την PrEP για εφτά μέρες αφού σταμάτησες το  σεξ. Αυτό αφορά για  όταν η χορήγηση της PrEP είναι  για κολπικήπροστασία. Τότε θεωρείται ασφαλής η διακοπή.

Ξαναρχίζοντας την PrEP

Αν δεν είχες καμιά ερωτική επαφή από τότε που διέκοψες την PrEP, τότε μπορείς να αρχίσεις ξανά,  ως συνήθως.

Αν είσαι cis  άντρας και θες να κάνεις σεξ άμεσα , μπορείς να πάρεις ΔΙΠΛΗ δόση PrEP (δηλαδή δύο χάπια) 2 έως  24 ώρες ΠΡΙΝ το σεξ. Μετά μπορείς να συνεχίσεις είτε με την καθημερινή δοσολογία  είτε με την προφύλαξη κατά το δοκούν (event-based/ event-driven prep). Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να παίρνεις τις δόσεις και ΜΕΤΑ το σεξ!

Για όλα τα άλλα άτομα: πάρε μια καθημερινή δόση PrEP για εφτά μέρες ΠΡΙΝ ξεκινήσεις να κάνεις σεξ. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την κολπικήπροστασία. Μετά  μπορείς να συνεχίσεις με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δοσολογία. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να παίρνεις τις δόσεις και ΜΕΤΑ το σεξ!

Αν έκανες σεξ ΑΠΟ ΤΟΤΕ που διέκοψες την PrEP και αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα την πιθανή έκθεσή σου  σε HIV, συνίσταται αυστηρά η εξέταση HIV ΠΡΙΝ ξαναρχίσεις την PrEP. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες σχετικές με την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσεις εδώ.

Αλλαγή από καθημερινή δοσολογία PrEP σε PrEP κατά το δοκούν (event-based)

Αν παρουσιαστεί η ευκαιρία για σεξ μετά την διακοπή της καθημερινής λήψης PrEP, τότε η προφύλαξη κατά το δοκούν (event-based prep) μπορεί να είναι μια επιλογή για κάποια άτομα.

Η προφύλαξη κατά το δοκούν (EBP) έχει μελετηθεί μόνο για τους  cis  άντρες που κάνουν σεξ με άλλους άντρες, άρα ΔΕΝ ενδείκνυται ως επιλογή για άλλα άτομα. Η προφύλαξη κατά το δοκούν (EBP)  ΔΕΝ ενδείκνυται για κολπική προστασία.

Η προφύλαξη κατά το δοκούν (EBP)  έχει μελετηθεί μόνο για TDF/FTC (δηλαδή το πρωτότυπο Truvada και τα γενόσημά του). Δεν έχει μελετηθεί για το TAF/FTC (δηλαδή το πρωτότυπο Descovy και τα γενόσημά του). Αν παίρνεις Descovy προς το παρόν, συνιστάται μόνο η καθημερινή λήψη. 

Μάθε περισσότερο για την προφύλαξη κατά το δοκούν (EBP) εδώ

Επίσης, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το πως να διακόψεις και να αρχίσεις την PrEP εδώ

Καθώς ο ιός που προκαλεί COVID-19 επιτίθεται στο αναπνευστικό σύστημα, οι οργανώσεις ί για ασθενείς με άσθμα υπενθυμίζουν στα άτομα αυτά  να σιγουρευτούν πως έχουν προμηθευτεί συσκευές εισπνοής (inhalers) ή φάρμακα που δεν έχουν λήξει.